Fie ca esti un trainer online cu multa experienta, fie ca esti un furnizor de cursuri care a incercat sa organizeze cursuri online, sau poate esti un cadru didactic care nu are deloc expunere online – exista un set de recomandari pentru orice tip de curs livrat in mediul virtual.
1. Invata reguli tehnice de baza ca sa sustii cursul, fie ca esti organizator sau participant:
- deschide linkul de meeting cu 5-10 minute inainte de inceperea cursului, verifica microfonul, pozitia camerei daca alegi video;
- continutul cursului sa fie disponibil imediat pentru a-l arata prin video sau a-l distribui (daca se impune, il poti distribui inainte de curs sa fie consultat de participant inainte de intalnirea virtuala);
- mentine un fisier word sau un caiet in care sa-ti iei notite;
- trebuie sa stii sa trimiti link-ul de invite inca o data in cazul in care cere cineva;
- seteaza telefonul mobil pe modul ‘mute’ sa nu deranjeze;
- trebuie sa stii sa inchizi clasa online si sa exprimi pasii urmatori (daca exista).
Nu trebuie sa cunosti totul despre tehnologiile de predare online ca sa poti sustine un curs virtual.
2. Creeaza un set de reguli de baza, o rutina pe care toti sa o respecte. Aceste reguli vor determina sentimentul de siguranta si de apartenenta a celor care te asculta. De exemplu:
- la fiecare inceput de curs cineva va impartasi timp de 3 minute ceva extraordinar intamplat recent (cu scopul de a destinde atmosfera, creeaza sentimentul de comunitate);
- toate intrebarile se scriu in mesageria virtuala (depinde de platforma folosita) si se clarifica la final de curs, daca mai e timp; alta metoda e ca trainerul sau cadrul didactic poate trimite offline, in scris raspunsurile (optimizarea timpului de predare);
- toata lumea sta pe modul ‘mute’ (optimizarea timpului de predare);
- tonul discutiilor este unul pozitiv, neutru, fara sarcasm si fara a creea sentimentul de vinovatie (da incredere participantilor sa contribuie la curs).
3. Fii constient de audienta la care te raportezi. Daca esti consultant in educatie poti avea cursuri si pentru copii, dar si pentru adolescenti; la cadrele didactice se adauga si clase de sedinte cu parintii, care se pot sustine tot online. In orice fel de predare e important sa ne ajustam asteptarile, limbajul si tonul la audienta noastra.
4. Da sansa participantilor sa raspunda la intrebari. Permite un timp de tacere dupa ce plasezi intrebarea si daca dupa 5-10 secunde nu raspunde nimeni, o poti reformula si poti intreba daca este clara cerinta. Participantii online au o stare de anxietate sa nu intre unii peste altii cand raspund, sa nu fi inteles partial continutul si de aceea e bine sa conduci pozitiv un exercitiu de validare a cunostintelor.
5. Concentreaza-te pe ce material / materie predai, nu pe aspectul fizic al tau sau al altora, nu pe partea tehnica, nu pe vocile din fundal. Trebuie sa-ti pese sa livrezi un curs de calitate, la care participantii sa obtina si continut solid, dar si experienta pozitiva. Regula generala este: profesorii predau ca studentii sa invete.
Ai incredere in tine, doar practicand prezentarile online te vei perfectiona in toate aspectele!