Prezenta si prestanta intr-un meeting online (cu sau fara video)

Prezenta si prestanta intr-un meeting online (cu sau fara video)

Am participat la mii de meetinguri virtuale in toata cariera in corporatii, am condus si coordonat sute de meetinguri, am sustinut alte sute de traininguri in persoana si online. Si am participat la multe alte traininguri tinute de altii. Astfel, am dezvoltat un simt al pragmatismului si eficientei pe care il folosesc si in prezent. Urmez mereu cateva directii principale care imi permit sa controlez fluxul de informatii, prezenta si prestanta mea online.

 

  1. Continutul cursului trebuie sa fie foarte bine structurat de catre organizator si clar explicat pentru o audienta diversa. Nu toti participantii sunt la acelasi nivel de intelegere a conceptelor prezentate, deci e nevoie sa-ti construiesti o structura simpla de transmitere a mesajelor. Trebuie sa listezi principalele idei dintr-un material si sa poti vorbi liber despre detalii. Oricine poate citi un powerpoint, dar nu oricine este sigur pe ceea ce transmite. Iar siguranta in transmiterea ideilor, da incredere audientei ca ai experienta in temele abordate.
  2. Daca este un meeting in care notezi prezenta participantilor - incepe meetingul prin a remarca noii veniti si a-I primi intr-un mod pozitiv. Poti spune lucruri de genul “Bine ati venit, Domnule Rosca”. Sau “Daca aveti intrebari de inceput, va pot raspunde acum, cat ii asteptam si pe restul sa se conecteze”. Sau poti rupe tacerea in timp ce-I astepti pe ceilalti prin a verifica daca audienta iti vede ecranul partajat. In cele cateva minute de asteptare de la inceput, incearca sa comunici intr-un mod primitor si pozitiv cu participantii, si sa validezi functionalitatea tehnica a resurselor online folosite.
  3. La inceputul fiecarui meeting organizatorul trebuie sa listeze obiectivele de atins in timpul cursului si continutul sau, in linii mari. Deasemenea sa intrebe daca toti cursantii au obtinut acces la materialele cursului (presupunand ca exista materiale de consultat in prealabil). Astfel, poti rezolva orice tehnicalitate inainte de a incepe sa predai materia.
  4. Daca permiti sa fii vizualizat prin video, dar si daca optiunea video este inchisa – recomandarea este sa te imbraci, sa te aranjezi, sa te prezinti intr-un mod ingrijit (ca la birou) pentru a-ti auto-crea starea si prestanta de profesionist. Inlatura toate obiectele care i-ar putea distrage pe cei care te vizualizeaza, si inlatura toate obiectele non-necesare de pe biroul de la care prezinti.
  5. Pentru organizatorii care nu doresc sa se afiseze cu video, trebuie stiut faptul ca este important sa tii audienta captivata si angajata in materia predata. Reusesti asta prin partajarea unei prezentari, al un continut pentru a da o ocupatie participantilor. Altfel, ii pierzi. Creeaza continut clar si structurat al prezentarii, ca sa-ti fie usor sa derulezi prezentarea intr-un mod organizat dar si sa poti trimite materialele pentru studiu individual, la final de curs.
  6. Vocea organizatorului trebuie sa fie clara si rezonanta. Cand prezinti informatii, tonul vocii trebuie sa fie convingator iar cuvintele trebuiesc pronuntate corect, concis si cu incredere. Daca ai emotii si simti ca-ti tremura vocea, fa exercitii de respiratie profunda, pentru cateva minute inainte de intalnirea online, sa reduci anxietatea. Vocea unei prezentari online este opusa vocii de povestitor pentru a adormi copiii (asta in cazul in care cursul nu este despre metoda povestirii pentru copii  )
  7. Mimica si gestica sunt foarte importante. Daca nu stapanesti tehnici de control al limbajului non-verbal, cel mai bine este sa reduci aparitia ta video online pana iti constuiesti un cadru de control al miscarilor mainilor, ochilor, gesturilor fetei, pozitiei corpului etc. Intre timp, poti citi resurse din tehnicile NLP dar poti si sa faci o simulare de curs unde esti doar tu, sa te inregistrezi cum prezinti. Iti va da multe informatii esentiale despre ce sa modifci in prezenta ta online.
  8. Daca nu poti sta pe scaun in fata laptopului, presupunand ca ai resurse care te ajuta sa organizezi un training vizual foarte elaborat (flipchart, tabla de scris, lumini, microfoane etc.) atunci recomandarea este sa te misti usor, din cand in cand, tot cu scopul de a-ti tine audienta prinsa in transferul de informatii. Miscarea ajuta sa dai o nota de energie trainingului.
  9. Inchizi sesiunea de training prin a acorda cateva minute intrebarilor si lamuririlor finale, cu sugestia de a ti se transmite prin email intrebari si sugestii, daca timpul nu mai e in favoarea ta.
  • Primesti un feedback pozitiv ca organizator daca creezi o experienta dinamica, inclusiva, clara, pozitiva si foarte bine structurata trainingului oferit. Fii plin de energie si mentine o nota de neutralitate fara de orice impediment intalnit. Cu totii avem emotii cand intram intr-un meeting online!
Înapoi la blog