Exista un curs video interesant pe protejarea datelor si mentinerea confidentialitatii in mediul virtual, disponibil pe platforma LinkedIn Learning, pe care il puteti accesa prin linkul de mai jos.
https://www.linkedin.com/learning/privacy-in-the-new-world-of-work
Trainerul, Kalinda Raina, conduce Departamentul de Securitate Globala din cadrul platformei LinkedIn iar subiectul cursului exploreaza provocarile cibernetice venite cu schimbarile cauzate de pandemie. Printre temele abordate se afla si cateva metode prin care ne putem proteja copiii, mai ales in contextul scolii online.
Mai jos o scurta selectie:
- Este nerealist sa aveti incredere totala in scoli ca vor evalua fiecare politica de securitate (Privacy Policy, GDPR) a fiecarei aplicatii pe care v-o recomanda sa o folositi. De multe ori si scolile sunt depasite de situatie.
- Fii proactiv, ca parinte, si asigura-te ca datele si confidentialitatea copilului tau sunt protejate. Asta inseamna sa-ti aloci timp sa analizezi politicile acestor aplicatii si sa ridici semne de ingrijorare cu scoala, acolo unde este cazul.
- Asigura-te ca fiecare conferinta virtuala este protejata de o parola.
- Vorbeste cu copilul tau despre importanta confidentialitatii parolelor si despre riscurile asociate cu impartasirea lor.
- Fii constient ca mediul existent in casa ta va fi pe ecranul distribuit cu altii. Asa ca asigura in fundal exact ceea ce e necesar ca publicul sa vada. Aminteste-ti ca orice informatie poate fi interpretata.
- Revizuieste setarile de securitate din dispozitivele folosite de copilul tau.
- Revizuieste aplicatiile si site-urile folosite de copilul tau. Ele trebuie sa fie adaptate pentru utilizarea adecvata varstei lor.
- Vorbeste cu copilul tau despre ce este / ce nu este clasificat drept confidential.
- Monitorizeaza dispozitivele copilului tau. Pana implineste 18 ani, orice copil este sub responsabilitatea parintelui sau.
- Invata-l pe copilul tau gandirea critica despre prezenta si comunicarea online. Orice se intampla online poate ramane pentru totdeauna online.
- Pe cat posibil, in orice aplicatie utilizata, copilul sa foloseasca un avatar si un nume ‘de internet’, in locul pozei sale si a numelui real.
Pentru multe alte detalii esentiale pe securitatea si confidentialitatea datelor, va invit sa urmariti cursul integral.