Cum iti pastrezi concentrarea la un curs online, ca participant. 17 metode pentru elevi si studenti

Cum iti pastrezi concentrarea la un curs online, ca participant. 17 metode pentru elevi si studenti

Cu totii am participat la cursuri dinamice, care ne-au tinut concentrati si implicati, si la cursuri in care aveai nevoie de 3 cafele sa-ti fortezi corpul sa stea activ, impotriva vointei, sau iti verificai telefonul din 2 in 2 minute.

Insa aici vorbim si la nivel de scoala online, unde participantii pot fi elevi / studenti de toate varstele iar competentele cadrului didactic ca organizator pot fi de orice nivel. Articolul acesta este si pentru cei care participa in mod direct la scoala online dar si pentru parintii lor. Si nu ia in considerare capacitatea de prezentator / moderator al cadrului didactic. Practic, ar trebui ca orice participant sa fie constient ca poate obtine maximum din scoala online cat timp are o disciplina proprie. 

  1. Dezvolta-ti o rutina. Trateaza ziua de participare la un curs online ca cea in care te duci la scoala / la birou. Rutina de dimineata, haine potrivite, pregatirea gentii/ghiozdanului – toate acestea sunt parte din sistemul mental pe care il folosesti cand iesi din ritmul confortabil si relaxat de acasa. Rutinele te ajuta sa ramai in control si genereaza disciplina.
  2. Creeaza un spatiu definit doar pentru lucru. Cand intri in cursuri online din confortul casei tale, asigura-te ca ai un cadru definit numai pentru lucru. Te ajuta sa acorzi seriozitate procesului de invatare.
  3. Elimina pe cat posibil lucrurile care te pot distrage: inchide notificarile la telefon sau seteaza-l pe modul silentios, tine langa tine doar un caiet de notite si un pahar cu apa, inchide usa, televizorul, muzica etc. Aglomeratia fizica de pe biroul de lucru, aglomeratia vizuala / auditiva iti vor afecta concentrarea.
  4. Mentine aplicatiile folosite in invatarea online updatate la zi. Incearca sa verifici, cu 10-15 minute inainte, daca toate tehnicalitatile sunt in ordine (cu ajutorul unui adult daca e nevoie). Nu ai vrea sa pierzi prima parte a cursului pentru ca-ti lipseste ultima versiune a aplicatiei sau ca ai uitat parola de wifi. Chiar daca uneori se mai intampla sa se sacrifice timpul alocat pentru prezenta completa – trebuie sa intelegi ca nu e obligat nimeni sa te astepte, pentru ca se reduce si cantitatea si poate si calitatea actului de predare.
  5. Foloseste strategii de invatare potrivite pentru stilul tau. Unii dintre noi invata preponderant vizual, altii auditiv si este util sa te auto-evaluezi din acest punct de vedere, ca sa poti adapta procesul de invatare la maniera cea mai eficienta pentru tine. Asta te va ajuta si sa adresezi organizatorului sugestii formulate pe sistemul tau mental, care il pot inspira sa-si adapteze si sa-si imbogateasca felul de prezentare. Nu te astepta ca el sa ghiceasca cum e cel mai potrivit pentru tine sa inveti. Ghideaza-l constient.
  6. Interactioneaza cu organizatorul de curs si cu participantii. Un curs clasic din scoala este un curs dinamic, interactiv in care poti interveni. Trateaza cursul online in aceeasi maniera. Din acest punct de vedere s-a schimbat doar canalul de comunicare, iar prestanta ta trebuie sa ramana la fel de energica.
  7. Pregateste in avans o lista cu intrebari sau cu teme de adresat organizatorului. Procesul de invatare este un drum cu 2 sensuri. Faptul ca acorzi timp in avans sa-ti definesti o lista de curiozitati este un mare castig si ca disciplina a propriei minti, dar este si foarte util pentru toti participantii. De altfel, orice trainer/profesor, numeste-l cum doresti, va aprecia un participant care il provoaca si care ii ajuta si pe ceilalti sa inteleaga materia.
  8. Foloseste inteliegent pauzele date de organizator sau solicita pauze scurte daca ai un curs care dureaza mai mult. Atentia noastra este limitata si avem nevoie de pauze regulate sa ne deconectam. Pauzele trebuie definite in functie de nivelul de varsta. Insa, faptul ca ai nevoie de pauza si o soliciti il ajuta si pe organizator sa-si ajusteze asteptarile in programul cursului. Foloseste pauza nu pentru a sta cu ochii pe alt ecran (telefon, tableta) ci ridica-te de pe scaun si fa cu totul altceva. Deconecteaza-ti mintea complet, sa te poti reconecta.
  9. Ia initiativa si formeaza un grup virtual cu audienta cursului, sau cere organizatorului sa creeze unul pe o platforma comun acceptata. Va va ajuta sa colaborati si in interiorul cursului dar si in viitor, poate intr-o situatie neprevazuta.
  10. Ia notite in curs. Beneficiul real in a lua notite este sa te tina implicat in materialul cursului si sa transferi informatia verbala in scris, intr-un mod propriu si personal. Practic iti sporeste intelegerea si retentia informatiei.
  11. Noteaza in calendarul propriu deadline-urile si temele date. Creeaza-ti o rutina din ati gestiona propriul program deci propriul timp.
  12. Este recomandat sa intervii in curs daca ai nevoie sa intelegi in profunzime un concept prezentat. Organizatorul va decide daca iti poate aprofunda conceptul chiar in acel moment sau poate reveni in alta forma pe subiect, pentru a mentine eficienta si fluiditatea cursului in interiorul programului deja stabilit. Este de datoria ta este sa pui intrebari.
  13. Dezvolta-ti propria lista de lucruri de studiat individual, ca extensie a materiei predate in curs. Fiecare dintre noi intra intr-un curs cu un cumul de cunostinte diferit dar si un plan de viitor diferit.
  14. Trateaza cursurile online ca munca efectiva. Faptul ca sunt online nu inseamna ca ai o scuza sa nu inveti sau sa inveti mai putin; invatarea inseamna sa muncesti, sa dedici timp, concentrare, efort folosind orice maniera pusa la dispozitie.
  15. In orice proces digital se asteapta de la tine sa:
  • Fii dedicat si sa participi activ;
  • Comunici intr-un mod clar si precis;
  • Sa intelegi functionalitati de baza ale tehnologiei utilizate, chiar daca e nevoie sa inveti lucruri noi in acest sens (cum sa activezi/dezactivezi functia ‘audio’/ ‘video’, cum sa trimiti un mesaj privat sau unul pe chat-ul comun din platforma video etc.);
  • Sa urmezi un program de invatare organizat si sa-ti inchei temele la timp;
  • Sa fii auto-disciplinat.
  1. E ok sa te simti pierdut, depasit de situatie sau sa ai nevoie de ajutor (si nu te panica atunci cand te deconectezi). Comunicarea sincera si verbalizarea nevoilor proprii te ajuta sa depasesti obstacolele si sigur vei obtine ajutor din partea celorlalti. Suntem cu totii in acelasi proces si ‘jucam’ in acelasi ‘joc’.
  2. Si poate ca o motivatie individuala pentru viitorul tau, te asigur ca toate aceste cursuri online sunt o mare oportunitate pentru a gestiona situatii similare cand intri pe piata muncii si devii angajat la o companie. Abia acolo vei intelege cu adevarat cat de mult te-au ajutat orele de practica online si auto-disciplina dezvoltata pe parcurs.

Din experienta proprie si dupa ceva practica, am mai inteles ceva important: evita sa pui in avans etichete organizatorului / trainerului / cadrului didactic pe baza a ceea ce ai auzit, a ceea ce se spune informal despre el si a tuturor speculatiilor pe teme irelevante. Faptul ca alegi, ca participant dar si ca profesor/trainer, sa vorbesti necivilizat despre performanta altora spune foarte multe despre tine, nu despre cel in cauza.

Un curs online este un proces de colaborare, nu de competitivitate (de ex. sa te plasezi pe un nivel de falsa superioritate prin faptul ca razi de altii cum gestioneaza anumite situatii sau cat de greu isi gasesc cuvintele, sau cat de dificil se conecteaza online etc.). Daca esti un participant capabil, ajuta-ti cadrul didactic si ofera-i solutii sa depaseasca un moment de blocaj. Va fi in beneficiul tuturor.

Si nu uita! Esti in curs pentru a obtine, a intelege si a absorbi informatia - orice altceva este pierdere de timp.

Înapoi la blog