Anul 2020 a generat multe intrebari referitoare la educatie si la digitalizarea educatiei, intrebari partial raspunse sau total lipsite de viziune. 2020 ne-a anulat intr-o mare masura posibilitatea de preda in mod clasic, fata in fata, si ne-a fortat sa ne reinventam. 2020 ne-a resetat modul de lucru si ne-a dat noi teme de gandire, ca persoane individuale si ca organizatii in educatie.
Incepand cu 2020, multe aspecte ale educatiei ar trebui sa se schimbe insa desigur, orice schimbare atrage dupa sine si multe provocari. Din partea cadrelor didactice, a parintilor si a elevilor exista si voci ambitioase si inovatoare, asa cum reiese din multiplele forumuri si grupuri existente in spatiul online. Cateva subiecte de discutii sunt concentrate mai jos:
1. Munca de cadru didactic este foarte incarcata si consumatoare de timp. Adauga, in 2020, si timpul investit in invatarea tehnicilor si tehnicalitatilor in a preda online si deja devine suparator doar gandul la educatie. Daca un invatator, de exemplu, la inceput de drum, este foarte entuziasmat de faptul ca va putea sa ofere educatie unor copii si sa puna bazele unei noi generatii – la final de an scolar probabilitatea este mare ca el sa se simta ratacit, supra-aglomerat si fara satisfactii majore de a continua aceasta meserie. Incarcarea cadrelor didactice, la orice nivel, cu activitati si munca peste orele de la clasa, cuplata cu lipsa unei solutii sustenabile de echilibru poate duce la surmenare si astfel va da un exemplu negativ si descurajant celor care doresc sa intre in sistemul de invatamant.
2. Finantele institutiilor de invatamant si salarizarea cadrelor didactice sunt un alte puncte de presiune care s-au amplificat in 2020. Da, avem nevoie de mai multi bani, cheltuiti optim si corect. E nevoie de strategie pentru a digitaliza parte din educatie, e nevoie de fonduri pentru a executa strategia si este nevoie de oameni motivati, inclusiv financiar, pentru a crede in strategie si a o promova. Fluxul de obtinere si executie si control al fondurilor este o tema majora de care depinde rezistenta tuturor institutiilor educationale si a actului educational.
3. Recrutarea in functii si ocuparea locurilor vacante in educatie, dar si eliminarea cadrelor neperformante ramane un punct nevralgic. Este nevoie de o structura mult mai fluida si mai flexibila pentru a ajuta cadrele didactice sa acceseze o pozitie noua, pe baza competentelor, iar cadrele neperformante si neinteresate in a se adapta, sa poata lasa locul celor entuziasti si capabili. Atat promovarile cat si sanctiunile trebuiesc realizate obiectiv, echitabil si transparent, conform unui cadru clar si non-politizat.
4. Pentru copii, ‘resursele educationale’ de care au nevoie se extind multe peste nevoia de a avea un telefon, tableta si acces la internet. Vocabular dezvoltat, incredere in sine, independenta si cunoastere trebuie incurajate in fiecare elev. Iar subiectul elevilor cu nevoi speciale este si mai sensibil din cauza imposibilitatii de a digitaliza interactiunea. Aici este cheia, de a construi solutii personalizate si adaptabile, dar stabile si sigure.
5. Trebuie reconsiderat tot sistemul educational, trebuie analizati pasii unde se pierde valoare si adaugati pasi unde se castiga valoare. Trebuie, de exemplu, realiniate subiectele de la clasa la standarde de tematica din Europa, trebuie regandit sistemul de teme, sistemul de pauze al cadrelor didactice, sistemul de suport la clasa si in mediul online, resursele tehnice, securitatea datelor tuturor in acest nou schimb si multe altele. E nevoie de transformare, inovare si optimizare la fiecare nivel al educatiei.
6. Pentru parintii care sprjina activitatea educationala a copiilor acasa trebuie definit un sistem de suport, atat ca plan educational optim cat si ca sprijin financiar. Parintii sunt pusi in fata a doua situatii: prima situatie, de a-si pastra locul de munca si a fi absenti in viata copiilor lor; sau a doua situatie, in a renunta la job si a fi prezenti in educatia zilnica. Iar in scenariul din urma cu siguranta nu multi au competente educationale sau surse de unde sa se informeze pentru a gandi un plan educational personalizat. Un parinte de cariera si un parinte prezent in viata copilului sau par a se elimina unul pe celalalt in 2020.
7. Educatia trebuie protejata de politicile fluctuante de termen scurt. Este nevoie de o gandire pe zeci de ani si o echipa care conduce viziunea si o executa. Educatia trebuie depolitizata si infuzata cu fonduri pentru a construi generatii care vor construi tara, in mod pozitiv si continuu.
8. Scolile si comunitatile trebuiesc gandite si adaptate ca parte din ecosistemul local si specificul acesteia. Vedem foarte des reguli care se pot aplica in orasele mari dar nu si in cele mici, care se pot aplica la scoli cu spatiu larg dar nu si la scoli limitate ca spatiu de activitate, reguli care se pot aplica in comunitati mari dar sunt total nepotrivite celor medii si mici. Cu atat mai mult in 2020 ne-am dat seama cat de diferite si diverse pot fi metodele de a oferi educatia atunci cand prezenta fizica a fost interzisa. Nu trebuie sa permitem sa esueze educatia din cauza unor fapte analizate partial si a unor politici adoptate incomplet. Adaptabilitatea si flexibilitatea sunt trasaturile principale pentru a supravietui unui moment de criza si de schimbare.
9. Trebuie incurajat sistemul de ‘bune practici’ atat intre institutiile de invatamant din tara cat si intre tara noastra si alte tari cu sisteme educationale net superioare. Stim deja ca formele nu pot fi luate geografic dintr-un punct si mutate in altul, fara transformare, ca produsele pe care le comandam online. Educatia e un serviciu, nu un produs, si este nevoie sa ne imbunatatim serviciul constant, permanent, fara blocaje ca sa ramanem relevanti pe piata.
10. Trebuie sa vorbim si de sanatatea mintala a cadrelor didactice, a elevilor si a parintilor, la toate nivelurile. Este o presiune imensa in a deveni flexibil intr-un sistem rigid, si ca elev si ca profesor si ca parinte. De multe ori simtim ca esuam pe multe planuri si ca nu exista niciun sistem de suport care sa ne ajute sa intelegem cu ce ce confruntam si sa lucram la adaptabilitatea si asteptarile noastre. Retetele pe care le-am folosit pana acum nu ne mai ajuta la situatia extrem de complexa a anului 2020 si a celor urmatori. Cu totii avem nevoie de o sanatate mintala reglata la conditiile curente si da, avem cu totii nevoie de ajutor!